ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Τήνος, μεγάλες οι χάρες της ... Το γραφικό κυκλαδονήσι αποκαλύπτει τις αμέτρητες ομορφιές του

Τήνος, μεγάλες οι χάρες τηςΜακριά από την εκκλησία της Παναγίας και την πολυκοσμία της, στα χωριά και στις
θάλασσες, το γραφικό κυκλαδονήσι με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τους περιστερώνες του αποκαλύπτει τις ομορφιές του – και είναι πολλές. 


Αν και γνωστή για την Παναγιά της, η Τήνος είναι μια αποκάλυψη για όσους θελήσουν να τη γνωρίσουν. Περπατώντας στα πλακόστρωτα δρομάκια της Χώρας, το λιμάνι του νησιού, ανακαλύπτεις γραφικά εκκλησάκια και όμορφα δίπατα σπίτια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με αέρα αρχοντιάς, από τις ανοιχτές μπαλκονόπορτες των οποίων ασπροκέντητες κουρτίνες ανεμίζουν αποκαλύπτοντας το φινετσάτο εσωτερικό τους.  

Οταν αργότερα θα προσκυνήσεις στην Παναγία, με θαυμασμό θα περιπλανηθείς στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες των παρακείμενων μουσείων του ιδρύματος της Μεγαλόχαρης, όπου εκτίθενται πραγματικοί θησαυροί: εικόνες και κειμήλια εκκλησιαστικής τέχνης αλλά και γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής σημαντικών καλλιτεχνών όπως οι ΠαρθένηςΓαΐτης,Νικηφόρος ΛύτραςΝικόλαος ΓύζηςΒιτάληςΦιλιππότηςΣώχος και πολλοί άλλοι. 

Οταν αποφασίζω να εξερευνήσω για ακόμη μία φορά τα γραφικά χωριά που ξεπερνούν τα 50 στον αριθμό, δεν ξέρω ποιο να πρωτοδιαλέξω: την Ξυνάρα στους πρόποδες του Ξώμπουργκου, τον Κτικάδο με την πανέμορφη θέα ή τον Τριπόταμο που είναι χτισμένος, όπως μαρτυρά το όνομά του, ανάμεσα σε τρεις ποταμούς; 


Δεν μπορώ να αφήσω τον Ταραμπάδο που χτίστηκε το 1700 και διαθέτει τους περισσότερους περιστερώνες, ανάμεσα στους 1.000 που είναι διάσπαρτοι σε όλο το νησί. Ολοι ξεχωριστοί, με περίτεχνη διακόσμηση λαϊκής τέχνης, σύμφωνα με την έμπνευση του τηνιακού καλλιτέχνη, και χτισμένοι στα «σκεπά» και σε ανοιχτό χώρο για «καλή πετασιά».

Αυθεντική αρχιτεκτονική θα θαυμάσω και στη Στενή κάτω από την επιβλητική σκιά του βουνού Τσικνιάς, όπου τα περισσότερα σπίτια έχουν διατηρήσει τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα. Ο Φαλατάδος, αμφιθεατρικά από το Κεχροβούνι, είναι το χωριό των καλλιτεχνών. Στα δρομάκια του, ανακαλύπτεις σπίτια πραγματικά μνημεία της μαρμαρογλυπτικής των πιο άξιων μαστόρων του νησιού. Είναι όμως διάσημο και για το «ρακιτζιό», τη γιορτή για τη ρακή που γίνεται στο τέλος του καλοκαιριού. 

Ονομαστό για την ιδιομορφία του εδάφους – μοιάζει με σεληνιακό τοπίο – είναι το χωριό Βωλάξ, που ονομάστηκε έτσι από τις τεράστιες πέτρες που βρίσκονται διάσπαρτες γύρω του. Εκεί, εκτός από τους φημισμένους καλαθοπλέκτες με τα εργαστήριά τους, θα παρακολουθήσετε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε καλοκαίρι στο ανοιχτό θέατρο. 

Καταπράσινη είναι η Καρδιανή, χάρη στα τρεχούμενα νερά, ενώ οι καλλιτέχνες της αποκαλύπτονται σε κάθε γωνιά του χωριού, με τη δημιουργική τους παρουσία. Αξίζει να δείτε τη γραφική στοά με το παλιό μαρμάρινο ξινάρι κάτω από την εκκλησία της Παναγιάς της Κιουράς. Στην πλαγιά του βουνού Μυροβίγλια, σε υψόμετρο 300 μ., στα «υστερινά» του νησιού, βρίσκεται το χωριό Υστέρνια. Γενέτειρα πολλών καλλιτεχνών, όπως του Λάζαρου Σώχου, είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά, όπου τα κάτασπρα σπιτάκια με τις λουλουδιασμένες αυλές συναγωνίζονται σε μαρμαρένια υπέρθυρα και διακοσμητικούς φεγγίτες. 
        
  

Ομως το πιο αγαπημένο μου είναι ο Πύργος, το μεγαλύτερο της Τήνου, που πήρε το όνομά του από έναν παλιό πύργο που βρισκόταν στο πίσω μέρος του χωριού κατά τον 16ο αιώνα. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το σπίτι του τραγικού καλλιτέχνη Γιαννούλη Χαλεπά και δίπλα το Μουσείο Πανορμιτών Καλλιτεχνών. Περπατώντας στο χωριό, όπου στεγάζεται και η Σχολή Καλών Τεχνών, στους πλακόστρωτους δρόμους τα σπίτια με τα ασπρόμαυρα θαλασσινά βότσαλα στις αυλές συναγωνίζονται σε καλλιτεχνική έκφραση μέσω της αρχιτεκτονικής και της μαρμαρογλυφίας – η παράδοση θέλει τον Φειδία να έχει διδάξει την τέχνη στους Τηνιακούς. Μοναδικά μάρμαρα, λαξευμένα με μεράκι από τα εργαστήρια του χωριού, στολίζουν πόρτες, φεγγίτες και υπέρθυρα. 

Φεύγω από τον Πύργο με προορισμό τη θάλασσα. Και πάλι, είναι δύσκολο να διαλέξω: την Αγία Θάλασσα στον κοντινό Πάνορμο ή την Κολυμπήθρα με τα γαλάζια διάφανα νερά, το Σκυλαντάρ, τον όρμο του Γιαννάκη, τα Κιόνια, την Παχιά Αμμο με τους εντυπωσιακούς αμμόλοφους ή μήπως την πανέμορφη Λιβάδα, σήμερα που δεν φυσάει αέρας; 


ΠΗΓΗ : tovima.gr

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Νότιο Αιγαίο

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video